Objednajte sa online

Objednajte sa online za minútu

Vaše zdravie je pre nás prioritou, preto je získanie termínu v našej poliklinike rýchle a jednoduché. A vždy bude.

Objednať sa

Adresa:

Poliklinika Medante

GBC 5, Galvaniho 19, Bratislava

Otváracie hodiny:

Pondelok - Štvrtok: 07.00 - 19.00 hod.

Piatok: 7.00 - 16:00 hod.

Klientske centrum:

Tel. č.: 02/ 20 302 303

E-mail: recepcia@medante.sk

Napíšte nám, ako ste boli spokojní:
Čím si osladiť čaj a kedy nesladiť vôbec?Čím si osladiť čaj a kedy nesladiť vôbec?
2 min

Čím si osladiť čaj a kedy nesladiť vôbec?

Večná dilema: Čím si osladiť čaj a kedy nesladiť vôbec? Takéto odpovede by ste možno nečakali Aké sladidlo použiť, ak nám ide o štíhlu líniu, podporu zdravia a doplnenie minerálov? Nechcete pribrať? Skúste stéviu!Podľa terapeutky tradičnej čínskej m ...

Večná dilema: Čím si osladiť čaj a kedy nesladiť vôbec? Takéto odpovede by ste možno nečakali. Aké sladidlo použiť, ak nám ide o štíhlu líniu, podporu zdravia a doplnenie minerálov?

Nechcete pribrať? Skúste stéviu!

Podľa terapeutky tradičnej čínskej medicíny (TČM) Karolíny Hauerovej sú med a cukor kaloricky v podstate to isté.

Ak sa snažíme regulovať kalórie, odporúča stéviu, ktorá je 300-krát sladšia ako bežný cukor získaný z cukrovej repy, ale je bez kalórií.

Niekoľko malých lístkov postačí na osladenie kávy alebo čaju. V súčasnosti sa skúmajú aj jej protizápalové a protinádorové vlastnosti.

Stévia je tristokrát sladšia ako cukor.
Stévia je tristokrát sladšia ako cukor.

Nie je jedno, aký cukor!

Med ako chutné a zdravé sladilo z prírodných a lokálnych zdrojov môže byť kontroverzný z hľadiska alergií.

Ak ste odkázaná na cukor, uprednostnite trstinový, v ktorom je aj prímes melasy a čaj si obohatíte aj o minerálnu výživu.

Ďalšou zdravou možnosťou je jačmenný slad.

Nie je jedno, aký cukor!
Nie je jedno, aký cukor!

Kedy nesladiť?

Podľa terapeutky Hauerovej sa z pohľadu TČM sladiť vyslovene neodporúča, ak trpíte zahlienením a vlhkým produktívnym kašľom:

„Používanie medu treba pri liečbe dobre zvážiť, pretože cukor podporuje zápaly, oslabuje imunitu a podľa TČM oslabuje aj kosti.

Celkovo by som pre zdravie volila život bez sladidiel a obmedzila aj konzumáciu ovocia. Viac sa zamerať na zeleninu ako zdroj vitamínov, minerálov a cenných antioxidantov.“

Viac sa zamerajte na zeleninu ako zdroj vitamínov, minerálov a cenných antioxidantov.
Viac sa zamerajte na zeleninu ako zdroj vitamínov, minerálov a cenných antioxidantov.

Kedy je med liek?

Med sa v Čínskej fytoterapii používa ako liečivo, nazýva sa Feng Mi (včelí med) a jeho použitie sa neviaže na ročné obdobia. Jeho obľúbenosť v zimnom období súvisí s tým, že lieči bolesti brucha a žalúdka spôsobené chladom. S týmto syndrómom je spájaný pocit fyzickej vyčerpanosti a oslabenie trávenia.

Med taktiež zastavuje suchý kašeľ, typický vykašliavaním veľmi malého množstva hlienov, pri ktorom človek pociťuje sucho v ústach, škriabanie v krku a podobne. Často ide o dlhodobý kašeľ, ktorý už vyčerpal regeneračnú energiu tela a vysušil tekutiny.

Kedy je med liek?
Kedy je med liek?
Stévia je tristokrát sladšia ako cukor.
Stévia je tristokrát sladšia ako cukor.
Nie je jedno, aký cukor!
Nie je jedno, aký cukor!
Viac sa zamerajte na zeleninu ako zdroj vitamínov, minerálov a cenných antioxidantov.
Viac sa zamerajte na zeleninu ako zdroj vitamínov, minerálov a cenných antioxidantov.
Kedy je med liek?
Kedy je med liek?