Jednou zo základných požiadaviek našej životosprávy je snaha o správne zladenie prijímanej potravy s naším denným pracovným i mimopracovným programom. Náš denný program má niektoré základné časti. Mnohé z nich sa opakujú a stávajú sa nám zvykom. Jedlo je toho neoddeliteľnou súčasťou a tak je prirodzené, že premýšľame nad tým čo, kedy a kde budeme jesť.
Jedno je však isté, preťažovanie častým jedením alebo veľkým množstvom potravy naraz je nezdravé. Najdôležitejšie je rozdeliť si množstvo a čas podávaného jedla v súlade s denným programom. Spolu s rozdelením jedál je rovnako dôležitý aj ich obsah. Každý človek má špecifické požiadavky na jednotlivé zložky výživy (bielkoviny, tuky, cukry) - iné je to u detí, športovcov, tehotných žien, seniorov a tak by sme mohli pokračovať ďalej. Treba brať do úvahy individuálne požiadavky jednotlivca a z tohoto dôvodu je nutné stravu personalizovať a prispôsobiť odporúčané denné dávky pre každého človeka.
Pri výbere potravín by sme sa mali zamerať na čerstvosť a kvalitu, a uprednostniť ju pred kvantitou a cenou. To môžeme dosiahnuť aj tým, že budeme preferovať potraviny, ktoré sú prirodzené v našich zemepisných šírkach a jedlo si čo najčastejšie pripravíme doma, zo surovín, ktoré sú dostupné v sezóne. Z jedálnička výrazne vylúčime priemyslene spracované potraviny a aj tie zdanlivo zdravé, ktoré sú ale plné nevhodných éčok, nezdravých tukov, so zvýšeným obsahom soli alebo pridaného cukru.
Poďme nato prakticky, uvedieme si zopár príkladov na raňajky, obed a večeru.
Jedno je však isté, preťažovanie častým jedením alebo veľkým množstvom potravy naraz je nezdravé. Najdôležitejšie je rozdeliť si množstvo a čas podávaného jedla v súlade s denným programom. Spolu s rozdelením jedál je rovnako dôležitý aj ich obsah. Každý človek má špecifické požiadavky na jednotlivé zložky výživy (bielkoviny, tuky, cukry) - iné je to u detí, športovcov, tehotných žien, seniorov a tak by sme mohli pokračovať ďalej. Treba brať do úvahy individuálne požiadavky jednotlivca a z tohoto dôvodu je nutné stravu personalizovať a prispôsobiť odporúčané denné dávky pre každého človeka.
Pri výbere potravín by sme sa mali zamerať na čerstvosť a kvalitu, a uprednostniť ju pred kvantitou a cenou. To môžeme dosiahnuť aj tým, že budeme preferovať potraviny, ktoré sú prirodzené v našich zemepisných šírkach a jedlo si čo najčastejšie pripravíme doma, zo surovín, ktoré sú dostupné v sezóne. Z jedálnička výrazne vylúčime priemyslene spracované potraviny a aj tie zdanlivo zdravé, ktoré sú ale plné nevhodných éčok, nezdravých tukov, so zvýšeným obsahom soli alebo pridaného cukru.
Poďme nato prakticky, uvedieme si zopár príkladov na raňajky, obed a večeru.