Objednajte sa ONLINE

Štedrý deň bol kedysi dňom, keď sa ľudia po mesiaci príprav, ticha a pokoja mohli zísť za jedným stolom a začať sláviť. Sviatky hojnosti, radosti a tradícií v sebe nesú nielen bohatstvo chutí, ale aj múdrosť odovzdávanú z generácie na generáciu. Čo nás môžu naučiť tradície našich predkov a ako si dopriať sviatky bez výčitiek?

Pôst nahradil stres

Naši predkovia si pred Vianocami aj Veľkou nocou dopriavali pôst - rituál s duchovným aj praktickým významom. Pôstne obdobie, ktoré trvalo až do Štedrého dňa, pomáhalo pripraviť telo na nadchádzajúce hodovanie. „Pokiaľ sa počas roka stravujeme striedmo, Vianoce si môžeme užiť bez výčitiek,“ hovorí hneď v úvode rozhovoru odborníčka na výživu Zdenka Solík.

Vianoce majú byť podľa nej hojné a veselé. Netreba nahrádzať tradičné suroviny odľahčenými alternatívami. Skôr by sme sa mali zamyslieť nad tým, aká bola naša strava pred sviatkami.

Väčším problémom ako samotné jedlo je podľa Solík stres, ktorý sa stal moderným "spoločníkom" adventu. „Mnohí sú pod neustálym tlakom – v práci do poslednej chvíle, doma sa cítia previnilo, že nenapiekli dosť koláčov alebo nestihli veľké upratovanie. Tento stres sa nabaľuje a prejavuje aj na trávení,“ vysvetľuje.

Odborníčka preto odporúča dopriať si počas sviatkov čas na odpočinok a radostné prežitie chvíľ v plnej prítomnosti so svojimi blízkymi.

Telu škodia nezdravé množstvá

Vianočné jedlá sú síce kalorické, ale krátkodobé hodovanie pre zdravé telo nie je problémom. Ak si doprajeme dostatok pohybu a striedmosť, telo si poradí. „Neexistuje nezdravé jedlo, len nezdravé množstvá. Po striedmom obede si pokojne dajte koláčik a vyjdite na prechádzku,“ uviedla odborníčka, ktorá radí ako sa vhodne stravovať už niekoľko rokov. Ustrážiť si treba len konzumáciu sladených nápojov a alkohol obmedziť na minimum.

Pre tých, ktorí majú citlivejšie trávenie alebo zdravotné obmedzenia, môžu byť vhodné odľahčené verzie jedál. No pre väčšinu z nás platí, že tradičná vianočná večera nie je dôvodom na obavy, ak sa konzumuje s mierou.

Nenechajme si zobrať tradičné jedlá – šošovicovú, hubovú polievku, kapustnicu či rybu so šalátom. To všetko patrí k našim tradíciám. Vianočné hodovanie trvá len pár dní. Užite si ich naplno, ale s rozumom, odporúča.

Nikto z nás nepriberie z jedného s láskou upečeného medovníka, vanilkového rožteku alebo vyprážaného kapra. Ak pridáme dlhé prechádzky v prírode, kilogramov navyše sa rozhodne nemusíme obávať.

5 tipov ako si užiť hojnosť Vianoc a nepribrať

Pohyb: Využite voľné dni na prechádzky v prírode. Pomôžete telu „spáliť“ prebytočné kalórie a zároveň načerpáte energiu.
Zelenina: Zimné obdobie je ideálne na konzumáciu fermentovanej zeleniny – pokladu našej kuchyne, ktorý podporí trávenie aj imunitu.
Striedmosť: Doprajte si všetky dobroty, ale s mierou. Po sviatkoch vás poteší, že váha ostala takmer nezmenená.
Plánovanie: Premýšľajte dopredu. Každý správny nákup, aj ten vianočný, sa začína prípravou. Keď už viete, čo potrebujete, bude to pre vás ľahšie a efektívnejšie pri nakupovaní a tým sa vám podarí vyhnúť impulzívnemu nakupovaniu zbytočných potravín.
Slaďte zdravším spôsobom: Koláčiky pripravujete zo sušeného ovocia a orechov, prípadne použite vhodnejšie sladidlá ako ryžový , jačmenný, kukuričný, špaldový prípadne slivkový či javorový sirup. 

Rozhovor poskytla výživová poradkyňa Medante Zdenka Solík pre noviny Bratislavský kuriér

Potrebujete sa poradiť či objednať?

Objednajte sa online

alebo neváhajte kontaktovať našu recepciu e-mailom na
recepcia@medante.sk
(pre rýchlejšie vybavenie Vašej požiadavky uveďte do mailu telefonický kontakt)

alebo osobne na Galvaniho 19, 821 04 Bratislava

X

Kontaktný formulár

Odosielam požiadavku
Tipy na vyhľadávanie:
© Poliklinika MEDANTE 2024