Vďaka čínskej medicíne objavujeme to, čo bolo pre našich predkov úplne prirodzené. Počas chladných mesiacoch sa naše žalúdky ráno potešia najmä kašiam.
Veru tak, nejedná sa o chlieb, pečivo či ani avokádo s vajíčkom.
Z hľadiska dietetiky podľa tradičnej čínskej medicíny sa náš tráviaci systém ráno správne naštartuje hrejivou kašou z obilnín, ktoré nás zasýtia na celé dopoludnie. Ich príprave nemusíme venovať ani toľko času, ako sa na prvý pohľad môže zdať.
Dobrú chuť praje
Veru tak, nejedná sa o chlieb, pečivo či ani avokádo s vajíčkom.
Z hľadiska dietetiky podľa tradičnej čínskej medicíny sa náš tráviaci systém ráno správne naštartuje hrejivou kašou z obilnín, ktoré nás zasýtia na celé dopoludnie. Ich príprave nemusíme venovať ani toľko času, ako sa na prvý pohľad môže zdať.
Ryžovo – jablková
V Číne sa ryžová kaša pripravuje veľmi dlho (tzv. congee) a na trhu môžeme nájsť kuchárske roboty, ktoré sa o varenie postarajú bez nášho stáleho dohľadu. Má špecifickú, jemne sladkú až mdlú chuť, ktorá volá po ďalšom dochutení. Ak na začiatku nechceme príliš veľa investovať, uvaríme si ryžu sami. Na prípravu ryžovej kaše používame „obyčajnú“ guľatozrnnú ryžu. Premyjeme ju, aby sa odplavili nečistoty a v troche vody necháme napučať. Vodu, v ktorej ryža stála, zlejeme. Následne pridáme vodu v pomere 1(ryža):2(voda), trošku soli a pár lyžičiek oleja (slnečnicový, makový, mandľový, tekvicový) a ryžu varíme na nízkom plameni. Môžeme si ju takto pripraviť večer vopred. Ráno zalejeme uvarenú ryžu mliekom (kozie, ovčie, bezlaktózové, mandľové, sójové, ovsené, kokosové) a varíme do zhustnutia. Môžeme pridať sušené alebo jemne nastrúhané jablká, med a škoricu.Pšenovo – hrušková
Pšeno – proso mali v obľube obzvlášť naši predkovia, Slovania. Vôňa pšenovej kaše sa ráno niesla hradiskami, osadami . Jednalo sa o obilninu typické pre naše podnebie. Obdobne ako ryžu, si môžeme pripraviť aj pšeno, teda v pomere 1:2. Umyjeme ho vo vlažnej vode a uvaríme v dvojnásobnom množstve vody, s trochou soli a pár kvapkami oleja. Ráno pšeno dolejeme kokosovým mliekom, pridáme kokosové hoblinky, hrušku a osladíme podľa chuti medom, trstinovým cukrom, melasou, prípadne agávovým sirupom. Pšeno veľmi dobre ladí aj s jablkami, vlašskými orechmi a lesným ovocím.Dobrú chuť praje