Objednajte sa ONLINE

Čo je to parodontitída?

Ak vás trápi krvácanie ďasien, obnažené krčky zubov alebo sa vám kývu zuby, môžete trpieť parodontitídou. Parodontitída (parodontóza) je zápalové ochorenie závesného aparátu zubov tzv. parodontu. Je jednou z najčastejších infekcií ľudského tela a pokiaľ sa včas nelieči, vedie k strate zubov či dokonca celého chrupu. 

Príčiny vzniku parodontitídy

Zdravé ďasná sú kľúčom k celkovému zdraviu ústnej dutiny. V ústach sídli množstvo mikroorganizmov, ktoré spoločne tvoria zložitý ekosystém. Pokiaľ však dôjde k parodontitíde, čo je zápal ďasien, môže to mať závažné dôsledky. Parodontitída vzniká kvôli pôsobeniu baktérií obsiahnutých v povlaku na zuboch. Tieto baktérie uvoľňujú toxíny, ktoré poškodzujú okolité tkanivá a spôsobujú zápal ďasien. Postupne sa zápal šíri a postihuje aj tkanivá, ktoré zuby udržujú v kostnom lôžku. Pokročilá parodontitída môže spôsobiť krvácanie ďasien, pohyblivosť zubov a nakoniec viesť aj k ich strate. 

Mikrobiologická analýza pri parodotitíde

Baktérie spôsobujúce rezorpciu závesného aparátu (ústup kosti), sú rozdelené do 4 komplexov. Na presné stanovenie druhu a počtu baktérii vám v MEDANTE ponúkame mikrobiologickú analýzu zo vzorky vašich baktérií pomocou VariOr - Dento testu. Pomocou tejto analýzy vieme presne určiť, či ide o parodontózu bakteriálneho pôvodu, alebo geneticky podmienenú a zostaviť na mieru šitý liečebný plán. 

Ako účinne predchádzať vzniku parodontitídy?

Ako prevenciu vzniku parodontitídy vám odporúčame:

  1. Dôkladné čistenie zubov: Každodenné čistenie zubov pomocou zubnej nite a medzizubných kefiek je nevyhnutné na odstránenie zvyškov jedla a povlaku, ktoré môžu viesť k ochoreniu ďasien.
  2. Pravidelné návštevy u stomatológa a dentálneho hygienika: Navštevujte svojho stomatológa najmenej dvakrát ročne na kontrolu a využite aj profesionálnu dentálnu hygienu. Vďaka úzkej spolupráci medzi stomatológom a dentálnym hygienikom polikliniky MEDANTE sme schopný identifikovať príznaky parodontitídy v rannej fáze a poskytnúť vám vhodnú liečbu.  Pozrite si akciovú ponuku dentálnej hygieny a komplexného vstupného vyšetrenia.
  3. Zdravá strava: Obmedzte konzumáciu sladkých a kyslých potravín a nápojov, ktoré môžu poškodzovať zubnú sklovinu a podporovať rast baktérií.  V MEDANTE môžete využiť priamo poradenstva v oblasti zdravej stravy s výživovou poradkyňou Bc. Zdenkou Solík.
  4. Zdravý životný štýl: Vyhnite sa fajčeniu a obmedzte konzumáciu alkoholu, čo sú faktory, ktoré môžu zvýšiť riziko vzniku parodontitídy. 

Prevencia parodontitídy je kľúčová pre zachovanie zdravia ústnej dutiny a prevenciu vážnych komplikácií spojených s touto chorobou. Našim cieľom je pomôcť zlepšiť vaše zdravie všetkými dostupnými prostriedkami v rámci jedného zdravotníckeho zariadenia. Sledujte preto naše ďalšie tipy a rady pre starostlivosť o vaše ústne zdravie na našom blogu a neváhajte sa s nami kedykoľvek spojiť s akýmkoľvek dotazom. Tešíme sa na stretnutie v poliklinike celostného zdravia MEDANTE.

Akciové ponuky - stomatologická ambulancia

Ambulancie

Výber vyšetrenia a voľného termínu vo vybraných ambulanciách

Vyberte si vyšetrenie a jeden z voľných termínov a objednajte sa.

1.Vstupné stomatologické vyšetrenieStomatologická ambulancia - MDDr. Tsatsral Batsaikhan
Najbližší voľný termín: 22.10.2024 o 07:30

Vstupné stomatologické vyšetrenie vrátane RTG vyšetrenia chrupu

1.AKCIA! 2x profesionálna dentálna hygiena pre dospelýchDentálna hygiena - Dagmar Kováčová
Najbližší voľný termín: 24.10.2024 o 08:00

Objednajte si prvý termín, na druhý Vás objedná naša dentálna hygienička. 

AKCIA! 2x dentálna hygiena za rok.
X

Kontaktný formulár

Odosielam požiadavku
Tipy na vyhľadávanie:
© Poliklinika MEDANTE 2024