Aká je vlastne príčina vzniku sezónnych peľových alergií? Dá sa tento typ alergie aj doživotne odstrániť?
Na pochopenie príčiny, prečo vlastne peľová alergia vzniká sa vieme pozrieť bližšie očami tradičnej čínskej medicíny. Poďme postupne - problém je odozva nášho imunitného systému, ktorá reaguje na peľ. Táto neprimeraná reakcia je len dôsledok nedostatočnej činnosti systémov orgánov, ktoré nám imunitu vytvárajú. Podľa TČM sú týmito orgánmi obličky, slezina a pľúca. Pokiaľ ich nebudeme systematicky posilňovať, tak riešením bude len opakované potláčanie symptómov – budeme užívať každý rok antihistaminiká, kvapky do nosa, očí atď.
Druhou časťou liečby je zmiernenie príznakov v období už prebiehajúcich alergických reakcií. V tomto prípade máme dostupné už aj komerčne predávané bylinné zmesi vo forme tzv. wanov (bylinné guličky). Môžeme ich nájsť pod menom „Vyvanutie dračej jaskyne“, „Chlad rannej hmly“ či „Krehkosť jarného kvietku“. O ich užívaní je však takisto potrebné poradiť sa s terapeutom, no zvyčajne nie je problém kombinovať aj s farmakami.
V prípade histamínovej intolerancie vyvinutej počas života, je možné aj úplné vyliečenie. Nutná je samozrejme správna diagnostika príčiny podľa širokej škály často až nepredvídateľných symptómov. Tie môžu byť v prípade tohto ochorenia napr.: nafukovanie, hnačka, kŕče, svrbenie a zarudnutie kože, bolestivosť kĺbov, či dokonca rýchly srdečný tep a nespavosť. Náš organizmus reaguje rôzne na zvýšenú hladinu histamínu pri nedostatočnej tvorbe špeciálneho enzýmu tenkého čreva, ktorý ho má za úlohu rozkladať. Z pohľadu TČM je základom presne určiť postihnuté orgány (žalúdok, slezina, pečeň...) a vybrať vhodný typ liečby.
Najčastejšie sa používa bylinná liečba vo forme odvarov, ktoré sa pijú pred jedlom. Tým sa zaistí maximálne vstrebanie liečivých látok bylín a podporí sa aj funkcia trávenia. Z mojich skúseností trvá liečba síce niekoľko mesiacov, ale dochádza k výraznému zmierneniu všetkých príznakov aj pri postupnej konzumácii potravín obsahujúcich histamín.
Prvou pomocou pri alergii býva účinná aj akupresúra ucha. Terapeut vám nalepí na ucho akupresúrne semienko, ktoré má pevnú lokalizáciu na presne určenom mieste na uchu. Prečo? Cez nervovú sústavu sa stimuláciou akupresúrneho bodu vyvolá antianafylaktický (protialergický) účinok. Semienko si takisto niekoľkokrát denne stláčame do miernej bolestivosti. Najviac bodov na alergiu sa nachádza na vrchole ucha, kde sa empiricky zistil účinok pri kontaktných, potravinových či respiračných alergiách.
Na pochopenie príčiny, prečo vlastne peľová alergia vzniká sa vieme pozrieť bližšie očami tradičnej čínskej medicíny. Poďme postupne - problém je odozva nášho imunitného systému, ktorá reaguje na peľ. Táto neprimeraná reakcia je len dôsledok nedostatočnej činnosti systémov orgánov, ktoré nám imunitu vytvárajú. Podľa TČM sú týmito orgánmi obličky, slezina a pľúca. Pokiaľ ich nebudeme systematicky posilňovať, tak riešením bude len opakované potláčanie symptómov – budeme užívať každý rok antihistaminiká, kvapky do nosa, očí atď.
Liečba alergie V TČM v dvoch častiach
Prvá časť liečby je v čase keď sa alergia neprejavuje, čo je v prípade sezónnych peľových alergií približne od 15.10. do 15.2. V tomto období je ideálne zahájiť imunostimulačnú liečbu špeciálne zostavenými bylinnými zmesami, ktoré boli lekármi v Číne vyvíjané stáročia. Táto liečba je veľmi účinná najmä u detí a tínedžerov, pretože už po prvej kúre sa zvyknú príznaky v čase prebiehajúcej alergie viditeľne zmierniť. Bylinnú zmes si však v tomto prípade nemôžeme nasadiť sami, je nevyhnutná diagnostika terapeutom tradičnej čínskej medicíny, ktorý určí typ nedostatku a prevažujúcu patológiu. Terapeut predpíše bylinný recept a zmes je následne vyrobená pre pacienta na mieru a líši sa napr. počtom, druhom či rôznou gramážou bylín.Druhou časťou liečby je zmiernenie príznakov v období už prebiehajúcich alergických reakcií. V tomto prípade máme dostupné už aj komerčne predávané bylinné zmesi vo forme tzv. wanov (bylinné guličky). Môžeme ich nájsť pod menom „Vyvanutie dračej jaskyne“, „Chlad rannej hmly“ či „Krehkosť jarného kvietku“. O ich užívaní je však takisto potrebné poradiť sa s terapeutom, no zvyčajne nie je problém kombinovať aj s farmakami.
Je vôbec možné vyliečiť potravinové alergie? Napríklad aj v súčasnosti kontroverznú a čoraz častejšie sa vyskytujúcu histamínovú intoleranciu?
Potravinové alergie (presnejšie povedané metabolické poruchy trávenia) sú podľa tradičnej čínskej medicíny najčastejšie spájané s nedostatkom a vedľajšími patológiami na dráhe sleziny, žalúdku či pečene. Prognóza liečby je závislá na tom, aký veľký je postih daného orgánu, ako dlho už intolerancia trvá, akú má pacient skladbu stravy a rolu zohráva dokonca aj psychika. Najťažšie sa liečia už vrodené poruchy, kedy je často nutná doživotná úprava stravy, vieme však významne pomôcť pri zmiernení sprievodných symptómov.V prípade histamínovej intolerancie vyvinutej počas života, je možné aj úplné vyliečenie. Nutná je samozrejme správna diagnostika príčiny podľa širokej škály často až nepredvídateľných symptómov. Tie môžu byť v prípade tohto ochorenia napr.: nafukovanie, hnačka, kŕče, svrbenie a zarudnutie kože, bolestivosť kĺbov, či dokonca rýchly srdečný tep a nespavosť. Náš organizmus reaguje rôzne na zvýšenú hladinu histamínu pri nedostatočnej tvorbe špeciálneho enzýmu tenkého čreva, ktorý ho má za úlohu rozkladať. Z pohľadu TČM je základom presne určiť postihnuté orgány (žalúdok, slezina, pečeň...) a vybrať vhodný typ liečby.
Najčastejšie sa používa bylinná liečba vo forme odvarov, ktoré sa pijú pred jedlom. Tým sa zaistí maximálne vstrebanie liečivých látok bylín a podporí sa aj funkcia trávenia. Z mojich skúseností trvá liečba síce niekoľko mesiacov, ale dochádza k výraznému zmierneniu všetkých príznakov aj pri postupnej konzumácii potravín obsahujúcich histamín.
Pohľad TČM na laktózovú intoleranciu
Zaujímavosťou v TČM je napr. fakt, že sa vôbec nezaoberá (u nás pomerne častou) intoleranciou laktózy (mliečneho cukru). Dôvod je jednoduchý – kravské mlieko sa nepovažuje vôbec za vhodný typ potraviny (ani pre deti). Je ťažko stráviteľné, vytvára v tele zahlienenie, môže zhoršovať zápalové procesy, gynekologické výtoky alebo spôsobiť kožné problémy. Preto sa v tradičnej čínskej kuchyni nepoužíva ani mlieko, kyslomliečne výrobky či syry. Výnimkou je konzumácia menšieho množstva produktov z kozieho a ovčieho mlieka.Vieme si pomôcť aj sami doma napr. akupresúrou?
Čo sa týka akupresúry, existuje pri alergiách niekoľko bodov, ktoré si môžeme pri prebiehajúcej reakcii miernym tlakom stimulovať aj sami. Pri opuchnutých očiach si na očnici skúsme nahmatať mierne zárezy – sú veľmi dobre hmatné na vnútornej strane obočia, vonkajšom kútiku oka, na hornej a spodnej časti očnice. Stačí párkrát za deň každý bod zatlačiť cca na 20 sekúnd.Prvou pomocou pri alergii býva účinná aj akupresúra ucha. Terapeut vám nalepí na ucho akupresúrne semienko, ktoré má pevnú lokalizáciu na presne určenom mieste na uchu. Prečo? Cez nervovú sústavu sa stimuláciou akupresúrneho bodu vyvolá antianafylaktický (protialergický) účinok. Semienko si takisto niekoľkokrát denne stláčame do miernej bolestivosti. Najviac bodov na alergiu sa nachádza na vrchole ucha, kde sa empiricky zistil účinok pri kontaktných, potravinových či respiračných alergiách.