Objednajte sa ONLINE

Život v jednej pozícii po väčšinu dňa môže viesť k bolestiam chrbta, stuhnutosti krku a napätiu vo svalstve. Našťastie existujú účinné metódy, ako predchádzať týmto ťažkostiam a udržať svoje telo v dobrej kondícii.

Cvičebná metóda - SM systém

Pomenovanie SM Systém znamená – stabilizáciu a mobilitu. Táto fyzioterapia vyvinutá MUDr. Richardom Smíškom sa teda zameriava na stabilizáciu tela a zároveň vytvára aj jeho mobilizáciu, ako základný kameň zdravého pohybu. 

Ako funguje fyzioterapia pomocou SM systému?

SM Systém pracuje s anatomicky definovanými špirálovými svalovými reťazcami, ktoré zabezpečujú stabilitu tela počas pohybu. Tieto reťazce zaisťujú správne vykonanie pohybu a stabilizujú chrbticu. Hlavným efektom cvičenia je naťahovanie medzistavcových platničiek, čím sa znižuje tlak na ne a zlepšuje ich funkcia. Aktiváciou špirálových svalových reťazcov sa zužuje obvod pása a telo sa ťahá smerom nahor, čo vedie k aktívnej stabilizácii chrbtice počas pohybu.

Cviky a pomôcky SM systému

Táto fyzioterapia využíva elastické lano, ktoré je základným vybavením na cvičenie. Umožňuje tak končatinám rozsiahly pohyb proti miernej sile, čo aktivuje stabilizačné svaly. Počas cvičenia sa opravujú chybné pohybové návyky a následne sa cviky spájajú do optimálne koordinovanej chôdze. Vďaka cvičení SM systému môžete udržiavať chrbticu v optimálnej kondícii a predchádzať vysunutiu platničiek, bolestiam chrbtice a kĺbov, skolióze a ďalším degeneratívnym ochoreniam pohybového aparátu. SM Systém je teda určený pre každého, kto má záujem o zdravý telesný vývoj, prevenciu vzniku bolestí chrbta, prípadne už trpí problémami s chrbticou.

DNS metóda

Fyzioterapia pomocou metódy DNS (Dynamic Neuromuscular Stabilization) sa zameriava na obnovu správnych pohybových vzorcov a funkčnej stability tela. Vyvinul ju český fyzioterapeut a kineziológ Prof. Pavel Kolář. DNS vychádza z poznatkov fyzioterapie, biomechaniky a neurológie a kladie dôraz na využitie vrodených pohybových vzorcov, ktoré sa vyvíjajú v ranom detstve, a ich aplikáciu v terapeutickom prostredí. 

DNS terapia je cenným nástrojom pri práci v sede, pretože sa zameriava na niekoľko kľúčových aspektov:

  1. Oprava zlých pohybových návykov:
    Sedavý životný štýl často vedie k zlým pohybovým návykom, ako je zlé držanie tela či nedostatočné zapojenie hlbokých stabilizačných svalov. DNS terapia identifikuje a opravuje tieto nežiadúce vzorce, čím pomáha znižovať bolesť a zlepšovať celkovú pohybovú efektivitu.
  2. Posilnenie stabilizačných svalov:
    Hlboké stabilizačné svaly sú kľúčové pre stabilitu chrbtice a kĺbov. DNS terapia sa zameriava na ich posilnenie, čo vedie k zvýšeniu stability tela a zníženiu rizika bolesti chrbta a ďalších problémov spojených so sedavým životným štýlom.
  3. Prevencia zranenia:
    DNS terapia nielen posilňuje telo, ale aj zlepšuje jeho pohybovú efektivitu. Týmto spôsobom môže znížiť riziko zranenia pri každodenných aktivitách, či už ide o pohyb alebo fyzickú prácu.
  4. Zlepšenie celkovej pohody:
    Jedným z hlavných cieľov DNS terapie je zlepšenie celkovej pohody tela a mysle. Obnovenie prirodzených pohybových vzorcov a posilnenie hlbokých stabilizačných svalov prispieva k celkovému pocitu zdravia a vitality.

Obe metódy fyzioterapie - SM aj DNS systém sú ideálnou voľbou pre osoby so sedavým zamestnaním, ktorí chcú udržať svoje telo v kondícii a predchádzať bolestiam chrbta a kĺbov spojeným so statickým sedením. 


Fyzioterapeuti MEDANTE využívajú cvičenia zamerané na posilnenie svalov chrbtice, brucha a panvového dna, rovnako ako techniky korekcie držania tela a dychové cvičenia. Vďaka tomu sa zlepšuje stabilita kĺbov, znižuje sa napätie vo svaloch a zlepšuje sa celková pohybová efektivita.

Ambulancie

Výber vyšetrenia a voľného termínu vo vybraných ambulanciách

Vyberte si vyšetrenie a jeden z voľných termínov a objednajte sa.

1.Vstupné fyzioterapeutické vyšetrenie - Bc. Nikoleta HavlíkováSVaLZ pracovisko fyziatrie, balneológie a liečebnej rehabilitácie
Najbližší voľný termín: 09.09.2024 o 08:30

Ak máte záujem o metódu cvičenia DNS objednajte sa k Nikolete.

1.Vstupné fyzioterapeutické vyšetrenie - Mgr. Kristián FülöpSVaLZ pracovisko fyziatrie, balneológie a liečebnej rehabilitácie
Najbližší voľný termín: 10.09.2024 o 10:45

Ak máte záujem o metódu cvičenia SM objednajte sa ku Kristiánovi.

X

Kontaktný formulár

Odosielam požiadavku
Tipy na vyhľadávanie:
© Poliklinika MEDANTE 2024